Türkiye ve Hollanda

Paylaş:
   Şimdi bir ülke düşünelim alanı yaklaşırık olarak 42 bin kilometrekare, yani bizim ülkemizde ki Konya ili kadar ayrıca Türkiye de var olan tarım alanlarının  yedide birine sahip. Evet burası Hollanda ama ne  Hollanda 
   Avrupanın en küçük ülkesi ve aynı zamanda en yoğun ülke konumunda olan Hollanda adını tarımdaki gelişmeler ve ilerlemelerle duyurmaya devam etmektedir.
Bu gelişmelere biraz bakmak ve nedenlerine odanlanmak yerinde olacaktır. Şimdi aramızda mutlaka duyanlar vardır Hollanda topraklarının %20'lık gibi büyük bir payı polderlerden oluşmuş. Polder halk dilinde set çekilmiş toprak demek. Bu yüzden halk içinde toprak çok önemli gereken değer veriliyor. ABD' den sonra tarım ihracatında ikinci olması sürekli gündeme gelmesinin sebebleri arasındadır.
   Peki bu kadar küçük bir alana sahip ve tarım alanı Türkiye'ye göre kat kat az olan bir ülke nasıl bu kadar gelişti.
   
   Biraz verilerine bakacak olursak 2014' te gerçekleştirdiği tarımsal ihracat 80.7 milyar euro ve 2016 da 85 milyar euro'ya çıktı. Türkiye'nin ise 2016 tarım ihracatı  miktari ise 17.1 milyar eoru arada bir uçurum var.

   Peki Hollanda bu gücü neye bağlı. Sosyal ortamlarda ve çeşitli yerlede birçok kaynak var video var ve bunların herbiri konunun farklı boyutunu ele almaktadır. Bizde buraa birkaç farklı konuya değinerek bu uçurum farkını anlamaya çalışalım  .


    1 -Ekim, hasat sistemleri tam otomatik makineler ile yapılmakta. İnsan gücüne duyulan ihtiyaç çok az, hata yok ve herşey düzenli bir şekilde çalışıyor.

    2- Dünyada tarım alanındaki çalışmaları tanınmış olan Wageningen Üniversite' si Hollanda' da yer almaktadır.
    3-  Yeme-İçme sektöründe önde gelen 40 şirketin AR-GE merkezi, eğtimli iş gücünün fazla olmasından dolayı Hollanda'da.
    4- Hollanda sadece tarım alanında degil her alanda kendini geliştirmis, bilime değer veren bir ülke.
   5- Ortalama yükseltisi çok az olan ve büyük alan kaplayan düzlüklerden oluşmakta.
   6- Tarımsal üretim sisteminin sürekli yenilenmesi için büyük yatirimlar yapılmakta.
   7- Ürünlerin işlenmesi, satişa sunulması gibi aşamalarda yüksek duzey otomasyona sahip bir ülke.
  8- Ilıman bir iklime sahip olması ve daha birçok neden sayabiliriz.



Birazda ülkemize değinecen olursak ülkemizin 2016 tarım ihracatı 17.1 milyon eoru ve 186 ülkeye ihracat yapmaktayız. Geçmiş yıllarda yaşanan kuraklıklar tarımda ki büyümemizi büyük ölçüde etkiledi. Fakat bunun yanında tam olarak makineli tarima geçilmemesi, yeterli araştırma ve destegin olmamasi, izlenen yanlış politikalar, alanında uzman ve egitimli üreticinin olmaması, erozyon ve daha birçok nedenden dolayı elimi

Hiç yorum yok