Yağmur Ormanları

Paylaş:

Günümüz dünyasın da her geçen gün orman tahribi artmakta peki bu nereye kadar böyle devam edebilir ? Ormanlar ortadan kalkınca ne olacak farkında mıyız ?  Dünyanın akciğeri olan ormanlar neden bu kadar önemli ? 





   İnsan, etkin ormanı yok ettikten sonra yoksul toprağın kısa sürede tükenmesiyle karşılaştı, bu neden kesmeye ve yakmaya devam etti. Ekoloji, bazı durumlarda hiçbir zaman bir daha eski haline gelmeyecek şekilde tahrip edildi.
  Dünyadaki ormanların her yıl 18-20 milyon hektarlık bölümü ortadan kaldırılıyor. Her dakika 14-40 hektarlık tropik orman yok ediliyor. 7 milyonluk hektar alan bir daha düzelmeyecek şekilde ortadan kaldırılmakta.
 Aslında kuraklık ve sel sorunlarının temeli budur fakat o çevrede yaşayan insanlar halen bunun farkına varabilmiş değiller.





Evet arkadaşlar yukarıda ki resme bakalım ve durumun ciddiyetini anlayalım. İnsanoğlu bir nevi kendi can damarını kesiyor fakat farkında değiliz henüz bunun. Aldığımız her nefesi ormanlara, ağaçlara borçluyuz.

Afrika da ve bazı geri kalmış ülkelerde halen ormanı yakarak temizleme gibi durum vardır.
Bu hem hava kirliliğine hemde ormanın içinde var olan canlıların hayatına son vermekte bu durumda doğrudan ekolojik dengeyi bozmaktadır.



Ormanların bize sunduğu faydalara bakacak olursak ;

  1.  Orman su ekonomisini düzenler ve taşkınları önler
  2. Orman, suya ve rüzgara karşı toprağı tutarak erozyona uğramasını önler
  3. Çevredeki havayı temizler
  4. Orman içerisinde yer alan fauna ve florayı korucu rolü üstlenir
  5. Orman, çevresini süsler, güzelleştirir, estetik bir görünüş sunar
  6. İnsanın ruh, beden ve düşünce yönünden güçlenmesini sağlar
  7. Rekreasyonel faaliyetler içerir koşu, piknik, kamp, gezi ....

İnsanlar ormana daima ihtiyaç duymuştur, bu ihtiyaçlar gün geçtikçe artmaktadır. Bugün orman ürünlerinin 6000 civarında kullanım alanı mevcuttur. Bu kaynakları gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarmak bizim başlıca görevimizdir yoksa sonra bizim için ne derler ..































Hiç yorum yok