Büyük Sahra Çölü

Paylaş:

Sahra çölünün özellikleri nelerdir?
Sahra çölü veya Büyük Sahra Çölü dünya üzerinde bulunan en büyük sınırlara sahip çöldür. Büyüklüğü yaklaşık olarak 9 milyon kilometre karedir (9.000.000 km2). Bu büyüklük dünya üzerinde en büyük sınırlara sahip olan Rusya ülkesinin büyüklüğünün yarısından daha fazladır (Rusya ülkesinin toplam toprak büyüklüğü yaklaşık olarak 17 milyon kilometredir). Amerika Birleşik Devletlerinin toprak büyüklüğünden ise biraz daha küçüktür. Sahra çölü tamamen kumlarla kaplı olmayıp çöl manasında kumla kaplı bulunan Erg ismindeki çöl, Sahra çölünün %20’lik kısmını kaplamaktadır. Sahra çölünün büyük kısmı ise kaya ve molozlar ile kaplıdır.
Büyük Sahra çölü Afrika kıtasında bulunmakta olup Afrika kıtasının kuzey kısmında yer almaktadır. Atlas okyanusundan Kızıldenize kadar uzanan geniş bir alanı kapsamaktadır.
Büyük Sahra çölünün yaşının yapılan hesaplamalara göre aşağı yukarı 2,5 milyon yıl civarında olduğu tespit edilmiştir.
Genel olarak insan zihninde çöller çok düz bir şekilde kumlarla kaplı bir yer olduğu hissi uyandırsa da çöllerde çok yüksek dağlarda bulunmaktadır. Örneğin Büyük Sahra çölünde bulunan bazı dağların yüksekliği 3000 metreden daha fazladır. (Bu yüksekliklerde yağış görülmekte olup buralarda yaşayan topluluklar vardır)

Büyük sahra çölü uzun zaman yağışın görülmediği çöllerden bir tanesidir. Kaynaklara göre 10 yıl süren yağışsız dönemler olduğu bilgisi bulunmaktadır. Ayrıca Büyük Sahra çölüne 1979 yılında ilk kez kar yağdığı bilgisi bulunmaktadır.
Büyük sahra çölü mineral yönünden zengin çöllerden bir tanesidir. Çünkü özellikle yağmur yağmaması nedeniyle mineraller toprakta kalmaktadır. Ayrıca bitkide bulunmaması nedeniyle bu mineraller azalmamakta ve yok olmamaktadır. Hatta yağmur görülen yerlerde bulunan bazı tohumlar hemen olgunlaşabilmektedir.
Sahra çölünün batı kıyılarının sıcaklık ortalaması iç kesimlere göre ortalama 5 derece civarında daha düşük seviyededir. Bunun sebebi ise rüzgârlardır.
Sahra çölü içerisinde birçok ülkeyi de barındırmaktadır. Bu ülkeler şöyle sıralayabiliriz. Mısır, Cezayir, Çad, Libya, Fas, Mali, Moritanya, Nijer, Sudan, Tunus ve Batı Sahra.
Büyük Sahra çölü ile ilgili olarak şu kısa bilgiyi de paylaşalım.
Bilim adamlarınca yapılan çalışmalar sonucunda Sahra çölünün milattan önce 9.000 ila 3.000 yılları arasında yeşil ovalarla ve göllerle kaplı olduğu, daha sonraki yıllarda peyder pey bu şekle büründüğü kanısı hâkimdir. Çünkü özellikle yapılan incelemelerde birçok yerde balık fosillerine ve deniz kalıntılarına rastlanmıştır. Yine bilim adamlarının görüşlerine göre önümüzdeki birkaç yüzyıl içinde sahra çölünün daha geniş alanlara yayılacağı bilgisi verilmektedir. 

Hiç yorum yok