Anadolu'daki İlk Yerleşim Yerleri Nerelerdir?
Anadolu'da ilk Yerleşmeler Höyüklerde yapılan arkeolojik kazılarda, Cilalı Taş Devri'nden itibaren Anadolu'da köy ve şehir hayatına geçildiği, tarım ve hayvancılıkla uğraşıldığı anlaşılmıştır.
Anadolu'da başlıca eski yerleşim yerleri;
Çayönü (Diyarbakır), Çatalhöyük (Konya), Hacılar (Burdur), Alişar (Yozgat), Truva (Çanakkale), Alacahöyük (Çorum), Tilkitepe (Van), Beycesultan (Denizli)dir.
Çayönü (M.Ö. 7250 - 6750) Diyarbakır'ın Ergani ilçesi yakınlarındadır. Gelişmiş bir köy kültürü vardır. Tarım ve hayvancılığa geçilmiştir.
İlk yerleşimleri Ülkemizde bu kadar çok olmasının bir çok sebebi vardır. Bunlar arasında en önemlisi iklimdir. Ülkemizin Büyük bir kısmında iklim yerleşmeye uygundur.
Çatalhöyük (M.Ö. 6500 – 5700) Konya'nın Çumra ilçesi yakınlarındadır. Evler birbirine bitişik düzende, dışarı karşı korunaklı inşa edilmiş (surlara gerek kalmamış), Evler dikdörtgen şeklinde bir oda ve depodan oluşur. duvarlar kerpiçtendir. Toprak şekiller, ocak ve fırın bulunur. Bulunan orak, bıçak, tahıl öğütme taşları tarım yapıldığını gösterir. Ayrıca dokumacılık, çatlak ve çömlek yapımı, maden işlemeciliğini gösteren buluntular ele geçmiştir.
Kalkolitik çağın önemli merkezlerindendir 9 ayrı kültür tabakası bulunmuştur. Taş temel üzerinde kerpiçten evler, bereketi simgeleyici kadın heykelcikleri iyi pişirilmiş seramikler. Evler 2,5 m kalınlığında surla çevrilmiştir (savunmaya yönelik).
Hiç yorum yok