Taklamakan Çölü

Paylaş:
Dünyanın en büyük kum çöllerinden bir tanesidir. Özellikle kayıtlarda Rub’ul Halil çölünden sonra dünyanın en büyük ikinci kum çölü olma özelliğine sahip olan çöl olarak geçmektedir. Taklamakan çölü Çin ülkesinde bulunmakta olup aynı zamanda Çinin en büyük çölü olma özelliğine de sahip bulunmaktadır.

Taklamakan çölü özellikleri
Taklamakan çölünün büyüklüğü yaklaşık olarak 325.000 kilometrekaredir. Dünyanın en büyük çölleri arasındadır. Aynı zamanda yukarda değinmiş olduğumuz gibi dünyanın en büyük ikinci kum çölüdür. (Yaklaşık olarak ülkemiz topraklarının yarısından biraz daha az bir alanı kaplamaktadır)
Taklamakan çölünün yıllık yağış ortalaması 30 mm’nin altında bulunmaktadır.
Taklamakan çölünün çöl olmasındaki en önemli sebep yağmur gelecek bölgelerde yüksek sıradağların bulunması ve yağmurun buraya ulaşamamasıdır. Ayrıca denizlerden gelen hava akımları da karasal iklim kuşağında bulunan Taklamakan çölüne gelmeden önce nemini kaybeder ve özellikle yüksek sıcaklıklara sebep olur.
Taklamakan çölünde bazı dağların eteklerinde çok sayıda vaha bulunmaktadır. Yer yer çalılık gibi küçük bitki örtüsü de bulunmaktadır. Ayrıca bir yerde kavak ormanlarının da bulunduğu bilgisi mevcuttur.

Taklamakan çölü sınırları içinde bulunan fakat vaha olması özelliğiyle yerleşim yerleri de bulunmaktadır. Kaşgar, Miran ve Hotan şehirleri vaha şehirleri olarak bilinmektedir.
Taklamakan çölünün bazı bölgelerinin bazılarının deprem riski taşımaktadır.
Taklamakan çölünün bazı bölgelerinde Tuz gölleri de mevcut bulunmaktadır.
Yine bu çölün bazı yerlerinde çok büyük taban suyu tabakası da bulunmaktadır. Özellikle kar suyunun çevrede bulunan yüksek dağlardan gelmesi ile oluşmaktadır.
Taklamakan çölü aynı zamanda dünya üzerindeki en zengin petrol kaynaklarının olduğu bölgeler arasında da gösterilmektedir. Petrol rezervleri oldukça yüksektir.
Taklamakan çölü için “Ölüm Denizi” denilmektedir. Bu çöl için verilen ismin anlamı Uygur dilinde “içine girebilirsiniz; fakat asla dışına çıkamazsınız” anlamına gelmektedir.
Taklamakan çölünün özellikle tarihi yönleri olan önemli bir çöl olma özelliği de bulunmaktadır. Taklamakan çölü geçmişte önemli bir yol güzergâhı üzerinde bulunmakta idi bu nedenle bu bölgede birçok tarihi eser kalıntıları da bulunmaktadır. Özellikle geçmişe ait birçok eserin halen kumlar altında olduğu bilinmektedir.
Taklamakan çölü içerisinde “Antik Lolan” kenti son yüzyılda keşfedilmiş bir kent olup M.Ö. 4000 yıllarına ait tarihi kalıntılar ve eserler bulunmuştur.

Hiç yorum yok