Hacılar Höyüğü ( Burdur)

Paylaş:


Ülkemizin coğrafi konumu, iklimi, yer şekilleri geçmişte bir çok medeniyetin kurulup gelişmesine fırsat sunmuştur. Geçmiş dönemlerde kurulan medeniyetlere baktığımız zaman bunu daha iyi anlayabiliriz. Ülkemizde yapılan çalışmalar sonucunda adeta her yerden medeniyet fışkırmaktadır. Bunlardan bazıları ülkemiz ekonomisine ciddi girdiler sağlamaktadır. Bahsetmek gerekirse;

Hacılar Burdur'un 25 kilometre güneyinde yer almaktadır. Toplam 9 adet yerleşim kalıntısı bulunan  Hacılar'da ilk yerleşim M.Ö. 7000 yılları olarak tarihlendirilmiştir, Hacılar Batı Anadolunun bilinen en eski yerleşim alanlarından bir tanesi olma özelliği taşımaktadır. Yerleşimi 1956 yılların yabancılar tarafından keşfedilmiştir.


Hacılar kazılarında bulunan yapılar, kare veya dikdörtgen planlıdır. Yapılar taş temel üzerine kerpiç ile inşaa edilmiştir. Evlerin içlerinde kutsal alan ve çanak çömlek atöyleleri bulunmuştur. Yerleşimin etrafında yine kerpiçten inşaa edilmiş bir duvar yer almaktadır. Bu yapısı ile Hacılar bir kent görünümündedir.
İnsanların avcı-toplayacılıktan yerleşik düzene geçmesini sağlayan tarım ve hayvanların ehlilleştirilmesi gibi adımların izlenebildiği merkezlerden birisi Hacılar'dır. Yapılan kazılarında bulunan kömürleşmiş arpa ve buğday tanelerinden, burada yaşayan halkın tarımla uğraştığı belirlenmiştir.
Hacılar'da bulunan en önemli aletlerin başında boyalı bir şekilde çanak ve çömlekler bulunmuştur. Kırmızı renkte olan ve üzerinde geometrik figürler olan bu çanak, çömlekler arkelojide önemli bir yer tutmaktadır. Hacılar'da ayrıca taş aletlerin yanında bakır da kullanılmaya başlanmıştır.

Ülkemizin bu konularda ki alışmalarına ağırlık ve vermesi ve bu alanları tarihi miras olarak değerlendirmesi yerinde bir çalışma olacaktır. Elimizde ki kaynakları değerlendirmedikten sonra ne anlamı kalır ki. 

Hiç yorum yok