Kutup ikliminin en önemli özelliği dünyanın en soğuk bölgeleri olmasıdır. Kutup bölgeleri zaten dünyanın en soğuk bölgeleri olması sebebiyle bu iklimin görüldüğü yerlerde kutup bölgeleridir. Kutup iklimi de tıpkı çöl iklimi gibi dünya insanlarının özelliklerini en çok bildiği iklim tiplerinden bir tanesidir.
Kutup ikliminin özellikleri nelerdir?
-Görüldüğü alanlar sınırlı alanlar olup sadece kutup bölgeleridir.
-Sürekli olarak karlar ve buzullarla kaplı olan bölgeler kutup ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerdir.
-Kutup ikliminin görüldüğü yerler Kuzey kutbu çevresi, Grönland adasının iç kesimleri ve Antartika kıtasıdır.
-Kutup ikliminin görüldüğü bölgelerde sıcaklık hiçbir zaman 0 santigrat derecenin üstüne çıkmaz sürekli olarak sıcaklık 0 santigrat derecenin oldukça altındadır.
-Kutup ikliminin görüldüğü tüm yerlere güneş ışınları çok eğik şekilde gelmesinden dolayı yıllık güneşlenme gün sayısı oldukça fazla olsa dahi sıcaklık çoğu zaman -40 derece civarında seyreder. Yine dünyanın bugüne kadar ölçülmüş en düşük sıcaklığı da kutup ikliminin hüküm sürdüğü Rusya toprakları içerisinde bulunan vastok istasyonunda ölçülmüş olup ölçülen sıcaklık -89,2 santigrat derecedir. Bu sıcaklık dünya üzerinde bugüne kadar ölçülmüş en düşük sıcaklıktır.
-Yıllık sıcaklık farkı aşağı yukarı 30 santigrat derece civarındadır.
-Nem oranı oldukça düşüktür. Çünkü buharlaşma oranı çok çok düşük seviyededir.
-Kutup ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde çok nadir yağış yağar ve yağan yağışlarında tamamı kar şeklindedir. Hiçbir zaman yağmur olarak yağış düşmez.
-Kutup ikliminin görüldüğü bölgelerde ki yağış miktarı yine çöl ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerdeki yağı miktarına kadar az olmasa da oldukça az miktarda olup, yıllık 200 milimetreden daha azdır.
-Kutup iklimi soğuk çöl iklimi olarak adlandırılır.
-Kutup ikliminde bitki örtüsü yoktur. Bitki örtüsü olmayan tek iklim türü kutup iklimidir (çöl ikliminde bitki örtüsü çok azda olsa vardır, fakat kutup ikliminde görüldüğü yerlerde torak üstü tamamen buzlarla kaplıdır)
-Kutup ikliminin görüldüğü yerlerde yaşam alın aynı çöl iklimi gibi oldukça sınırlı hatta çöl iklimine nazaran çok daha seyrektir.
-Kutup ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yaşayanların temel geçim kaynakları balıkçılıktır.
-Kutup ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde ulaşım kızaklarla sağlanır.
-Kutup ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerdeki hayvan çeşitliliği de az olmakla birlikte genel olarak soğuğa dayanıklı olan penguenler, kutup ayıları, kutup köpekleri, bazı kurt türleri gibi hayvanlar yaşamaktadırlar.
Hiç yorum yok